Stage in het buitenlandFoto's: Mirha Masala (Instagram) / Foto's van Tel Aviv, stad en strand


Een tijdje terug schreef ik over een buitenlandse stage die op de planning stond. Hoewel dit maar een kleine groep mensen aan zal spreken vind ik het mega leuk om er dingen over te delen. Ik heb inmiddels een stagebedrijf gevonden, mijn tickets geboekt en alles wat er omheen hoort. Ik vertel graag wat er allemaal geregeld moet worden. Mocht je zelf naar het buitenland gaan; misschien kom je nog idee├źn tegen!

Ik ga stage lopen in Tel Aviv, Israel. Ik heb er ontzettend veel zin in en heb ook heel leuk volledig support van mijn opleiding/school. Wel merk ik dat het vrij "nieuw" is en er veel dingen zelf geregeld moeten worden. Het is een hele lijst maar wel een belangrijke!


SOLLICITEREN
 • Zorg voor een vrij neutrale, pakkende Engelse motivatie brief. Op die manier kan je veel bedrijven tegelijk benaderen. Ik heb uit eigen ervaring gemerkt dat je echt zo veel mogelijk de deur uit moet sturen omdat niet iedereen zo enthousiast en snel reageert als je hoopt!
 • Natuurlijk is een CV ook heel belangrijk, in mijn geval (grafisch vormgeven) ook een Engels portfolio. Mocht je net als ik met veel bedrijven contact hebben gehad, sla deze contacten op en neem je CV en portfolio mee naar het land van bestemming. Ik zeg niet dat het gebeurd, maar alles kan tegenvallen en op die manier kan je altijd nog proberen te wisselen. Op alles voorbereid zijn als je zo ver van huis bent!

VOORAF
 • Heb je een bedrijf gevonden? TOP! Nu komt er een hoop geregel. Allereerst, controleer je pasport. Is deze nog steeds ruim een aantal maanden geldig bij terugkomst (bij sommige landen verplicht 6 maanden). Denk ook aan een visum mocht je deze nodig hebben.
 • Maak een kostenoverzicht. Je hebt er voor gekozen om naar het buitenland te gaan dus over de kosten heb je vast al nagedacht. Toch handig om een overzicht te maken, ook voor de komende stappen! (internet, reizen, boodschappen, extra's, feestjes)
 • Als student heb je recht op verschillende vergoedingen in het buitenland. Zorg dat je goed informeert waar jij recht op hebt. Denk hierbij aan uitwonende studiefinanciering en reisvergoeding (dit is allemaal heel makkelijk aan te vragen via internet). 
 • Ik heb hier verder weinig verstand van, maar een goede reisverzekering is zeker handig als je net als ik een half jaar weg gaat. 
 • Haal al je benodigdheden zoals medicijnen op voor de periode dat je weggaat. Denk ook aan tandartsafspraken etc. Zou heel vervelend zijn om met kiespijn in een andere taal te moeten uitleggen wat je voelt.. 
 • Ik heb mazzel met mijn verblijf. Maar omdat ik meerdere bestemmingen in mijn hoofd had ben ik er achter gekomen dat je echt op tijd moet zijn met het regelen van verblijf. Zeker in de bekende steden (Londen, Barcelona, Berlijn, Parijs..) zijn de plekjes zo weg!

VOORAF VOOR DE FUN
 • Koop boekjes, kaarten en bekijk het internet van dingen die te doen zijn in de omgeving. Je gaat naar een mooi land waar veel te doen is, binnen zitten met donuts en netflix is helemaal geen tijd voor. 
 • Bekijk ook eens groepsdingen die je kunt doen in de omgeving. Denk aan bijvoorbeeld sportscholen of groepslessen in de sportschool, hardloopgroepen, danslessen, talencursussen etc. Zo ontmoet je meerdere mensen!
 • Ook eettentjes opzoeken en bezoeken is heel leuk. Wat zijn de beste plekken voor de plaatselijke hapjes en drankjes? Heel erg leuk om te ontdekken. BAGAGE 
 • Reizen is zo leuk! Zorg voor een ruime stevige koffer. Denk aan het klimaat van het land. In mijn geval ga ik niet mijn winterjas meenemen omdat het gewoon absoluut niet nodig is. Denk ook goed na over het feit dat je er een half jaar bent en waarschijnlijk ook veel zult kopen. Tenzij je een half jaar zonder winkelen kunt... (IS DAT MOGELIJK??!!!!).
 • Neem niet te veel onzin mee. Er is niets leuker dan rond te struinen in een supermarkt voor je spulletjes. Dingen zoals shampoo, conditioner, grote tubes bodylotion en nagellak remover kan je net zo goed daar halen. In een half jaar maak je dat echt wel op! Plus, het scheelt kilo's, meer ruimte voor schoenen. 
 • Om extra veel mee te nemen kan je zorgen voor een ruime koffer, een handbagage trolley en je "vrouwentas". Tegenwoordig mag dat allemaal (al moet je wel vaak betalen voor je bagageruim koffer). 

OP BESTEMMING
 • In deze tijd kunnen we niet zonder. Internet! Regel een telefoon/simkaart op de plek van bestemming. Neem bijvoorbeeld een extra telefoon mee van thuis waar je in het land van bestemming een simkaart voor haalt. Vaak is dit 100 keer zo goedkoop als je abonnement houden in het buitenland. 
 • In mijn geval is dit gunstig maar misschien voor meerderen: een tijdelijke bankrekening. In mijn geval zou mijn bedrijf veel geld moeten betalen om geld over te maken naar mijn Nederlandse bankrekening. Dit kan een ding zijn voor het bedrijf en uiteindelijk een ding zijn voor je inkomen. Een tijdelijke bankrekening kost je vaak bijna niks en brengt heel veel voordelen met zich mee!
 • Zoek een leuk goedkoop winkeltje voor spulletjes voor in huis. Zo kan je je kamer een beetje eigen maken zonder te veel geld eraan uit te geven! 
Zoals ik al zei zal dit onderwerp echt maar een kleine groep aanspreken, maar terwijl ik het schrijf wordt ik er wel heel enthousiast van. Misschien inspireert het om dezelfde stap te nemen? Ik vertrek over iets meer dan een maand (wow!) en ik ben heel erg benieuwd hoe het me gaat bevallen. 80 % van de bovenstaande dingen heb ik al geregeld vandaar dat ik mijn tips deel! Mocht je ook naar het buitenland gaan of zijn geweest laat dan vooral van je horen in de reacties! Ik vind het enorm leuk om je verhalen te lezen!

Share this:

, ,

CONVERSATION

4 reacties:

 1. Goed artikel en zeker handige tips!
  Liefs, Eline
  http://note-lines.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een stage in het buitenland lijkt mij zo leuk. Maar als ik alles wil doen wat ik leuk vind op mijn opleiding ben ik denk ik tien jaar aan het studeren ipv 5 haha. Al gaat een stage er zeker nog aankomen! Handig artikel :) Liefs, HiTea.org

  BeantwoordenVerwijderen
 3. beautiful photos! you look great!
  following you!

  www.bstylevoyage.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ziet er super uit zeg! lijkt mij ook echt heel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen