Challah / Vlechtbrood maken


Elke vrijdag halen de meeste mensen hier een Challah in huis. Het is een traditioneel brood dat hier op zaterdag (Sjabbat) wordt gegeten. Het is niet alleen super lekker maar ook heel erg leuk om zelf te maken! 


Ingredienten (dit ie een vrij groot recept, halveer het recept als het je te veel lijkt)
- 1 kilo bloem
- Twee eetlepels gist 
- 2 eieren (plus 1 ei om over het brood te strijken) 
- 1/2 cup suiker
- 1 thee lepel zout
- 1/2 cup olie 
- 2 cups water
- Sesamzaadjes

Handige benodigdheden: grote kom, mixer met deeghaak, keuken kwast, en meet cups. Het kan zonder maar het maakt het recept iets makkelijker. Begin met de bloem in een kom en voeg het gist daar aan toe. Vervolgens kunnen alle ingrediënten in de kom BEHALVE het zout. Het zout gaat als allerlaatste zodat de gist de tijd krijgt om te "reageren". Meng dit tot er een deegbal ontstaat. 


Smeer een heel klein beetje olie op de deegbal en leg er een handdoek overheen. Zet het op een warme plek of in een oven (op 50 tot 70 graden) voor een uur. 


Uit dit recept kan je 3 challah broden halen. Verdeel je bol in drie gelijke stukke, spreid het uit en rol het (zoals een sushi rol) op, rol verder als een deeg worstje en herhaal dit bij je andere stukken deeg. Als je alle drie de delen hebt gedaan druk je de uiteinde samen en begin je te vlechten zoals je dat ook in je haar doet. Duw de uiteinde van je brood een beetje naar onder en zet deze op een bakplaat met bakpapier. 

Kluts een eitje en smeer over het hele brood een laagje ei. Vervolgens strooi je er sesamzaadjes overheen. 


Bak je brood tot hij goudbruin is! Dit brood wordt hier zowel voor de Sjabbat gegeten maar ook bij uitgebreide ontbijtjes. Heel erg lekker met hummous maar ook met pindakaas (ja echt!). Share this:

,

CONVERSATION

1 reacties: