Stage lopen in het buitenland


Zo. De titel verklapt alvast een hoop. Al een aantal maanden loop ik hiermee in mijn hoofd, de meesten weten nu dat ik het plan toch wel heel erg graag door wil zetten. Dit ben ik op dit moment dan ook aan het doen. Het is een hoop werk, een hoop zoeken, maar ik denk dat het allemaal waard is. Ik zal later wat zoektips delen mochten er mensen ook mee bezig zijn, maar voor nu even: mijn verhaal! Waar, wanneer en waarom ik bijna een half jaar naar het buitenland vertrek!

Ik begon mijn opleiding (Grafisch Vormgeven) heel enthousiast, als ik nu terug kijk had ik nooit gedacht te komen waar ik nu staat. Ik begon zonder enige kennis van de programma's (Adobe pakket) en ben nu iemand die regelmatig vragen beantwoord van anderen. Vanuit school mocht ik mee doen aan wedstrijden en ik ben een paar keer genomineerd. Bizar he? 
Ik heb natuurlijk heel hard gewerkt afgelopen drie jaar, ik heb echt wel mijn best gedaan voor iets wat ik heel leuk vind. Gelukkig heeft dit heel goed uitgepakt! 

Inmiddels zit ik in het derde jaar van mijn opleiding. Dit betekend dat we niet echt meer aan het "leren" zijn maar meer aan het afronden. Vanaf februari loop ik mijn eerste stage voor vijf maanden, vlakbij Utrecht. Ik heb er enorm veel zin in, maar het zal wel even wennen zijn, zo'n full time stage.

Hoewel mijn eerste stage nog moet beginnen ben ik al druk bezig met mijn tweede stage, deze zal eind augustus van start gaan. Ik had zelf niet gedacht dat ik met het idee zou komen om mijn tweede stage in het buitenland te gaan doen. Hoe meer ik er over na dacht, hoe enthousiaster ik werd. Wat begon bij een idee is nu een plan. 

Een land kiezen
Als ik de lotto had gewonnen was ik vertrokken naar New York denk ik. Maar helaas, geen mazzel gehad daarmee. Ik heb bij het kiezen van een land meteen bedacht, wat is haalbaar: financieel en afstand/locatie. Ook vond ik het belangrijk voor mezelf dat ik de taal kende of sprak. Bijvoorbeeld bij mij op school is het gebruikelijk om naar Spanje te vertrekken, nu weet ik dat het in Spanje soms nogal lastig is om in het Engels te praten en Spaans leren trekt me absoluut niet! 
Voor mij persoonlijk waren er twee kanshebbers: Londen of Israel. Om een duidelijke keuze te kunnen maken heb ik heel veel gezocht op internet. Wat kost het om daar te leven? Wat kost het om daar te reizen met het openbaar vervoer? Geloof me, er komen heel veel kosten bij kijken. Na veel te veel uren achter mijn laptop ben ik tot de conclusie gekomen dat Engeland gewoon niet haalbaar is voor mij als student. Ik zou eventueel stagevergoeding kunnen krijgen, studiefinanciering natuurlijk ook maar alleen al een appartement zou me dan al bijna blut maken. 

Waarom Israel?
Ik heb het nooit echt duidelijk naar voren gebracht, maar afgelopen jaar hebben jullie gezien dat ik meerdere malen in Israel ben geweest. Ik ben geboren in Israel maar woon inmiddels al 18 jaar (ik ben 20) in Nederland. Ik ken het dus echt alleen als vakantieland en als vakantieland is het geweldig. De gezelligheid, de openheid van de mensen, natuurlijk voor mij persoonlijk ook de familie die ik een groot deel van het jaar moet missen.
Voor mij is dit gewoon veel gunstiger in prijs. Ik kan een kamer krijgen - dit scheelt al een aantal kosten en ik heb altijd mensen op op terug te vallen. Daarbij spreken ze daar prima Engels, plus ik spreek te taal zelf ook. Win, win. 

Kan ik dit?
Natuurlijk heb ik na al dat enthousiasme ook een hoop gezonde spanning. Ik vertrek toch even voor vijf maanden om daar zomaar even stage te gaan lopen. Ik heb met school gesproken en die staan helemaal achter mijn besluit. Mocht je ook naar het buitenland willen, praat dan altijd even met school of je ouders, die vaak wel of het bij je past of niet.


"If it scares you, it might be a good thing to try." 

Ik ben op dit moment volop aan het solliciteren. Het kost even wat tijd, maar ik wil het wel heel graag snel en goed geregeld hebben. Ik ben zo benieuwd, 2015 is net begonnen en ik heb al grootse plannen. 

Mocht je ervaring hebben met buitenlandse stages, handige tips hebben, een idee, laat het vooral horen! Het is alleen maar heel fijn. 

Share this:

, ,

CONVERSATION

6 reacties:

 1. Wat ontzettend tof dat je in het buitenland stage wil lopen! Ik zeg altijd als je de kans heb dan zou ik hem pakken. Mijn voorkeur zou zelf uitgaan naar Londen, maar dat is meer omdat ik daar mijn engels beter kan leren. x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat super spannend zeg! Heel gaaf dat je naar het buitenland wil en waarschijnlijk gaat. Mijn grafische en laatste stage gaat over 2 weken van start, gewoon in Nederland haha. Best spannend allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. gaaf en super spannend zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem1/16/2015

  Zo spannend! Ik woon zelf in Zwitserland, dus ik snap die drang om naar 't buitenland te gaan helemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wel tof dat je naar het buitenland wilt voor een stage. Veel klasgenoten van mij gaan dit jaar naar Sint maarten voor stage. Soms is het gewoon goed om uit je vertrouwde omgeving (comfort zone) te stappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat super vet zeg! Israƫl lijkt me echt heel mooi! En stage lopen in het buitenland lijkt me super, helaas laat ik die kans aan mij voorbij gaan, ik heb ervoor gekozen om na mijn studie voor minimaal 6 maanden te gaan reizen!

  BeantwoordenVerwijderen